You are currently viewing Racisme er baseret på følelser – vi har alle følelser, og vi har alle fordomme

Racisme er baseret på følelser – vi har alle følelser, og vi har alle fordomme

Når vi dømmer andre er vi i vores følelser – vi tænker ikke logisk, men er bias’ed af vores tidligere perceptioner/oplevelser af andre der ”ligner” det vi oplever nu.

Det er sjældent det er én bestemt person vi har lagret vores følelser fra, det er ofte perciperet  tidligere i livet, og vi har så bygget videre på denne perception hver gang vi har været i lignende situationer eller mødt lignende mennesker. Da erfaringerne ofte ikke er bestemt personforankret, husker vi det ud fra en fællesnævner som eks. deres religion, deres hudfarve, deres stilling, deres køn, deres udseende osv. Vores gamle perception sætter vi sammen med det nye vi oplever som vi så dømmer ud fra.

Når vi ser på politimanden i USA der sad på George Floyds hals/hoved i næsten ni minutter, er det ikke til at fatte hvordan han kunne få sig selv til det. Men – politimandens erfaringer igennem hans liv, har fået ham til at tænke på en måde, som har fået ham til at gøre som han gjorde. Det gik ud over en person, som ikke var skyld i politimandens erfaringer.

Kan han, på grund af hans erfaringer, undskyldes? NEJ under ingen omstændigheder, for han havde mulighed for at gøre noget andet – havde han tænkt logisk eller havde han været opmærksom på hans bias ville han forhåbentlig have gjort noget andet.

Vi har dog alle en eller anden form for fordom mod andre: kvinder kører dårligt bil, mænd er overfladiske, Brian kører stærkt(qva navnet), Linda er en slut(qva navnet),  teenagere er under ombygning og derfor uden for ”rækkevidde”, drenge larmer, piger fnidrer, homoseksuelle mænd er feminine, homoseksuelle kvinder er maskuline, transpersoner er mærkelige, mørkhudede mennesker er kriminelle, kvinder med tørklæder er undertrykte etc.

Disse fordomme kunne vi måske trænge til at se lidt på? Så vi ikke ender med at fare ud af bilen og smadre en andens kølerhjelm, råbe af en transperson, gå en anden vej en mørk aften vi møder en mørk mand, slå andre i raseri over gamle bias etc.

Vi kan bruge muligheden til at se indad, være nysgerrig på egne fordomme, og prøve at skille tingene ad.